دانلود گزارش کارآموزی شركت لوله گستر اسفراین

مرکز دانلود فایل های دانشجویی و تحقیقاتی

دانلود گزارش کارآموزی شركت لوله گستر اسفراین

خلاصه:
گزارش کارآموزی شركت لوله گستر اسفراین در 135 صفحه ورد قابل ویرایش
توضیحات:
دسته بندیفنی و مهندسی
فرمت فایلdoc
تعداد صفحات135
حجم فایل2.506 مگا بایت

گزارش کارآموزی شركت لوله گستر اسفراین در 135 صفحه ورد قابل ویرایش


فصل اول

تاریخچه شرکت لوله گستر اسفراین ......................................................................................................................... 1

فصل دوم

تست های آب درشرکت لوله گستر  ........................................................................................................................ 5

قلیائیت

-       اصول روش ..................................................................................................................................................6

-       موارد استفاده تعیین قلیائیت ........................................................................................................................ 7

-       قلیائیت پنج گانه آب و نحوه محاسبه آن .................................................................................................... 7

-       تعیین قلیائیت آب ....................................................................................................................................... 9

اندازه گیری سختی آب

-       روش اندازه گیری سختی کل ................................................................................................................... 15

-       روش اندازه گیری سختی کلسیمی درآب ..................................................................................................17

تعیین مقدار یون کلر به روش مور ......................................................................................................................... 19

روش آزمون محلول کلریت سدیم ......................................................................................................................... 22

فصل سوم

تصفیه ونگهداری آب درشرکت لوله گستر ............................................................................................................ 26

بخش اول :

-       مقدمه ای برآب وفاضلاب ........................................................................................................................ 27

-       آب واهمیت آن ..........................................................................................................................................27

-       ناخالصی های آب .................................................................................................................................... 27

-       آب خالص یاناخالص ............................................................................................................................... 28

-       نمک های محلول ..................................................................................................................................... 28

-       لزوم تصفیه آب ..........................................................................................................................................29

-       اثرات زیان بخش ناخالصی های آب ........................................................................................................ 30

-       اصطلاحات مهم وتعاریف ........................................................................................................................ 30

-       تصفیه فاضلاب های صنعتی ..................................................................................................................... 31

-       فاضلاب کارخانه ها .................................................................................................................................. 33

بخش دوم :

-       روند کار درشرکت لوله گستر ....................................................................................................................33

-       تصفیه خانه شرکت لوله گستر .................................................................................................................. 33

-       تقسیم بندی فضای درونی استخر ته نشینی .............................................................................................. 34

-       فیلترها ....................................................................................................................................................... 34

-       ارزیابی روش شستشوی فیلترها ............................................................................................................... 37

-       اتلاف ذرات بستر فیلترها .......................................................................................................................... 37

-       فیلترهادرمواقع تعطیلی .............................................................................................................................. 38

-       پساب شستشوی فیلترهاوچگونگی استفاده ازآن ها .................................................................................. 38

-       سرویس ونگهداری فیلترها ....................................................................................................................... 39

بخش سوم :

-       لوله وتیوب ............................................................................................................................................... 41

-       انتخاب اندازه لوله ها .................................................................................................................................42

-       اتصالات .................................................................................................................................................... 42

-       لقی های مجازبرای انبساط ....................................................................................................................... 43

-       جلوگیری ازنشتی درپیرامون قطعات متحرک ............................................................................................ 44

-       شیرها ........................................................................................................................................................ 44

-       پمپ ها ..................................................................................................................................................... 45

-       فن ها ، دمنده ها وکمپرسورها .................................................................................................................. 46

بخش چهارم :

-       عملکرد دستگاه هاونحوه استفاده .............................................................................................................. 46

-       دستگاه های روغن گیری یا دریافت کننده دینامیکی ................................................................................ 46

-       چنگک های پاک کننده ( لجن ) ............................................................................................................... 47

-       دریچه های اتوماتیک ................................................................................................................................ 48

فصل چهارم

روغن هاوگریس ها

-       تست نقطه اشتعال واحتراق روغن ها ....................................................................................................... 54

-       سختی ، نفوذپذیری واعداد موسسه ملی گریس وروانکار ........................................................................ 55

-       آزمایش نفذ پذیری گریس ........................................................................................................................ 58

-       آزمایش نقطه قطره ای شدن ..................................................................................................................... 59

-       اندازه گیری دانسیته بااستفاده از پیکنومتر ................................................................................................. 61

-       اندازه گیری دانسیته بااستفاده از دانسیمتر ................................................................................................. 62

-       اندازه گیری دانسیته بااستفاده از ویسکومتر حبابی .................................................................................... 63

-       محاسبه ویسکوزیته بادستگاه  Brook Field   ...................................................................................... 66

 

فصل پنجم

روغن های روان کاری

-       روغن های فلزکاری ...................................................................................................................................72

1 – روان کاری درفرایندهای فلزکاری ............................................................................................................ 72

2 – روان کاری درعملیات برش فلزها ............................................................................................................ 73

3 – دسته بندی ونام گذاری روغن های برش فلزها ....................................................................................... 77

4 – روغن های امتزاج پذیرباآب ( روغن های خنک کننده ) ......................................................................... 80

5 – ساختار شیمیایی روغن های امتزاج پذیر ................................................................................................. 81

-       گران روی امولاسیون های روغن درآب ................................................................................................... 93

-       غلظت های امولاسیون ها ......................................................................................................................... 97

-       آماده سازی روغن های امتزاج پذیر .......................................................................................................... 98

-       روغن های برش بدون آب ..................................................................................................................... 100

فصل ششم

فسفاتینگ

-       فرایندهای آماده سازی پیش از رنگ ....................................................................................................... 103

-       تشریح عملیات فسفاتینگ ...................................................................................................................... 106

-       اندازه گیری وزن وضخامت لایه فسفات ................................................................................................ 122

فصل هفتم

خوردگی

-       عوامل موثر برخوردگی ........................................................................................................................... 128

-       آزمون های کنترل خوردگی درکارخانه لوله گستر .................................................................................. 143

-       شیوه کاروبررسی خوردگی حاصل از اثر مه نمکی ................................................................................ 146

-       تست خوردگی   HIC  ......................................................................................................................... 150

فصل هشتم

ضمائم

 

 


سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران به منظور رفع نیاز كشور به لوله های بدون درز در اندازه های 5.5 تا 16 اینچ كه در صنایع نفت، گاز و ساخت دیگ های نیروگاهی به كار می رود و قبل از تأسیس این كارخانه تماماً از طریق واردات از خارج از كشور تأمین میگردیده، اقدام به ایجاد طرح احداث كارخانه مورد نظر نمود.

درراستای اجرای این هدف قراردادی با شركت soconord بلژیك در تاریخ 20 سپتامبر 1995 به مبلغ 15.5 میلیون دلار منعقد گردید كه بر این اساس تجهیزات و ماشین آلات خط تولید كارخانه NTM متعلق به شركت مزبور بصورت دست دوم خریداری شد و شركت لوله گستر اسفراین بعنوان متولی و مجری طرح تعیین گردید و گشایش اعتبار اسنادی مربوطه به صورت یوزانس داخلی از محل تخصیص سهمیه ارزی وزارت صنایع و منابع ریالی سازمان گسترش در اواخر شهریور ماه 1375 انجام و با پرداخت، پیش پرداخت اعتبار مذكور در مهرماه آن سال نافذ گردید.

كارخانه تولید لوله های بدون درز از بخشهایی به شرح ذیل تشكیل می گردد؛

1-  كارگاه نورد ( تولید لوله های بدون درز ) مجهز به دو خط نورد پیلگر (روش مانسمان).

2-  كارگاه عملیات حرارتی + NDT .

3-  كارگاه ماشین كاری لوله های جداری (CASING ) به قطر خارجی 5.5 تا 16 اینچ و طول 4.5 تا 14.5 متر.

4-  كارگاه ماشین كاری لوله های انتقالی ( TUBING ) به قطر خارجی 1.9 تا 7 اینچ.

5-  كارگاه تولید اتصالات (COUPLING ) و محافظ های لوله های جداری و انتقال.

6-  آزمایشگاه های مكانیك و فیزیك و شیمی مجهز به تجهیزات مربوط به بررسی خواص مكانیكی و فیزیكی لوله ها.

7-  تجهیزات جانبی از قبیل كمپروسورخانه، تصفیه خانه، تأسیسات برق، آبرسانی، هیدروسیكلون، تصفیه فاضلاب و ...

8-  ساختمانهای اداری، انبارها، دفتری و دفاتر مهندسی.

 

 

اطلاعات كلی پروژه :

زمین طرح دارای مساحت 250 هكتار می باشد كه در جوار مجتمع قطعات سنگین ریخته گری و آهنگری اسفراین قرار گرفته است. شهر اسفراین در استان خراسان شمالی واقع شده است. این شهر در فاصله بین بجنورد و سبزوار واقع شده كه از طریق این دو شهر به جاده های ترانزیتی خط تهران- مشهد و شبكه راههای كشور متصل می گردد. فاصله این شهر تا مشهد 315 كیلومتر و تا تهران 770 كیلومتر است. این زمین در 10 كیلومتری شمال غربی شهر اسفراین و در كنار جاده اسفراین- بجنورد واقع شده كه فاصله آن تا بجنورد 55 كیلومتر است.

از زمین طرح 61.500 متر مربع برای واحدهای صنعتی، 14.000 متر مربع برای واحدهای جانبی صنعتی، 11.500 متر مربع برای واحدهای خدماتی و رفاهی، 7.000 متر مربع برای انبارها و 102.000 متر مربع برای انبارهای روباز در نظر گرفته شده است.

 

 

 

قلیائیت

اصول روش :

قلیائیت آب عبارت است از ظرفیت كلی آن برای واكنش با یك اسید قوی در یك PH معین .

چون قلیائیت بسیاری از آبهای سطحی در درجه اول بی كربناتها ، كربنات و هیدوركسید میباشد ، در نتیجه بعنوان یك عامل غلظت این تركیبات نیز در نظر گرفته شده است . سایر نمكهای اسیدهای ضعیف مانند براتها ، فسفاتها و سیلیكاتها نیز ممكن است در نمونه وجود داشته باشد كه خود سهمی در بالا برده قلیائیت آب دارند ولی عامل اصلی قلیائیت آب بیكربناتها هستند .

تعیین قلیائیت نمونه آب توسط حجم اسید مصرفی برای تیتراسیون تا یك PH معین انجام گرفته و بر حسب میلی گرم در لیتر كربنات كلسیم بیان می شود .

اگر PH نمونه آب بیشتر از 3/8 باشد نمایانگر آن است كه در این نمونه عامل هیدوركسید و كربنات وجود دارد كه تیتراسیون نمونه را 2 مرحله انجام میدهیم .

در مرحله اول تیتراسیون در مقابل معرف فنل فتالئین و تغییر رنگ از صورتی به بیرنگ و خنثی شدن هیدوركسید و تبدیل كربناتها به بی كربنات انجام می گیرد .

OH-+ H+یH2O

CO32- +H+یHCO3

در مرحله دوم به كمك معرف متیل اورانژ ، تیتراسیون با اسید صورت گرفته كه طی آن ، بی كربناتها به اسید كربنیك تبدیل میشوند .

خاتمه عمل با تغییر رنگ محیط از زرد نارنجی به قرمز نارنجی مشخص میگردد .

HCO3-+ H+ی H2CO3

چنانچه PH نمونه كمتر از 3/8 باشد تنها یك تیتراسیون در مجاورت شناساگر متیل اورانژ انجام میگیرد چون گونه های OH- و CO32- در نمونه وجود ندارد .

مقدار كل اسید مصرفی برای خنثی نمودن هیدوركسیدها و بیكربناتها را قلیائیت كل گویند .

 

موارد استفاده تعیین قلیائیت:

تعیین نوع و مقدار قلیائیت آب برای تصفیه شیمیایی آب ، كنترل خورندگی آب در لوله ها ، بویلرها و جلوگیری از ایجاد جرم در آنها ، تعیین مناسب بودن آب جهت آبیاری ، تفسیر و كنترل پروسس های اصلاح آب و فاضلاب كنترل رشد انگلها و جلبكها ، دانستن قلیائیت و در نتیجه كاهش آن در حد مجاز .

قلیائیت پنج گانه آب و نحوه محاسبه آنها :

اگر P مقدار مصرفی اسید برای تیتراسیون هیدوراكسید و كربنات در مقابل شناساگر فنل فتالئین و M مصرفی اسید برای بی كربناتها در مقابل معرف متیل اورانژ در نظر گرفته شود ، مقدار كل اسید مصرفی T برابر با P+M خواهد بود .

1-فقط هیدوراكسید :

اگر P=1 در اینصورت M=O نمونه آب حاوی فقط قلیائیت هیدرواكسید است تیتراسیون تا نقطه پایانی فنل فتالئین انجام میگیرد . (PH معمولاً بالاتر از 10 )

2-فقط كربنات :

 
T

2
 

اگر P=M در اینصورت تیتراسیون تا نقطه پایانی فنل فتالئین دقیقاً برابر با نصف تیتراسیون كل است .

    = P

 
T

2
 

قلیائیت كربنات یا قلیائیت كل برابر است (M+P) ( PH حدود 5/8 یا بالاتر )

3-اگر    P> قلیائیت مربوط به هیدروكسید و كربناتهاست تیتراسیون از مرحله پایان فنل فتالئین تاپایان نقطه پایان متیل اورانژ (M) نمایانگر نصف قلیائیت كربنات است . در اینصورت قلیائیت كربنات برابر است با : 2M=2(T-P) و قلیائیت هیدروكسید برابر است با : T-2(T-P)=2P-T  ( PH معمولاص بالاتر از 10)

 
T

2
 

4- اگر      P< در اینصورت قلیائیت كربنات 2 برابر قلیائیت فنل فتائلین (2P) و قلیائیت بی كربنات برابر است با اختلاف قلیائیت كل و قلیائیت كربنات ( PH بالاتر از 3/8 )

5-اگر P=O قلیائیت آب مربوط به بیكربنات است و PH نمونه آب كمتر از 3/8 است در این حالت قلیائیت بیكربنات برابر با قلیائیت كل میباشد .

اصول روش

اساس این روش واكنش یون كلر (CL-) با یون نقره (Ag+) و تشكیل رسوب نامحلول كلرید نقره و سپس تشكیل كرومات نقره آجری رنگ بر اثر واكنش بین یونهای اضافی نقره با یون كرومات در نقطه پایانی میباشد.

محدوده قابل استفاده روش

این روش برای اندازه گیری مستقیم یون CL- از mg/1 10 تا mg/1150 بكار می رود .

مزاحمتها

عوامل زیر در این آزمایش ایجاد مزاحمت مینمایند .

- تشكیل نمكهای نامحلول بین یونهای برمید ، یدید ، سولفید و سیانید با یون نقره

- تشكیل كمپلكس بین یونهای آمونیوم و تیو سولفات با یون نقره

- احیاء یونهای كرومات توسط یونهای آهن دو ظرفیتی و سولفیت

- وجود تركیباتی مثل اكسید آهن هیدراته ، تشخیص نقطه پایانی را بعلت رنگ خود مشكل می سازند این مزاحمتها را می توان بوسیله استفاده از نمونه صاف شده تا حدی كاهش داد .

وسایل مورد نیاز

- بورت 25 میلی لیتری 1 عدد

- اربن مایر 250 میلی لیتری 2 عدد

- پیپت حجمی 50 تا 100 میلی لیتری

- بالن ژوژه 100 و 1000 میلی لیتری

محلولها و معرفهای مورد نیاز

- پتاسیم كرومات :

10 گرم پتاسیم كرومات را توزین نموده و به یك بالن ژوژه 100 میلی لیتری منتقل كنید ، سپس در مقدار آب مقطر حل نموده و محلول بدست آمده را با آب مقطر به حجم برسانید .

- محلول نیترات نقره 02/0 مولار :

10 گرم پودر نیترات نقره را بمدت نیم ساعت در دمای 150 درجه سانتیگراد قرار داده و سپس به دسیكاتور منتقل كنید . پس از سرد شدن دوباره توزین نمائید و مجدداً بمدت 15 دقیقه در دمای 150 درجه سانتیگراد قرار دهید . دوباره مراحل قبلی را تكرار كنید . اگر وزن نیترات نقره پس از توزین در مرحله سوم تفاوتی با مقدار وزن در مرحله اول نداشت مقدار 3974/3 گرم آنرا دقیقاً توزین نموده و به یك بالن ژوژه یك لیتری منتقل كنید و پس از حل كردن با آب مقطر به حجم برسانید . محلول اخیر را در یك بطری تیره رنگ نگهداری كنید .

- محلول سدیم كلرید :

یك گرم سدیم كلرید را در یك لیتری آب مقطر حل كنید .

روش آزمایش

1- 100 میلی لیتر از نمونه را بوسیله پیپت حبابدار به یك اربن مایر 250 میلی لیتر منتقل كنید

تذكر : اگر حجم مصرفی نیترات نقره كمتر از 5/1 میلی لیتر و یا بیتشر از 25 میلی لیتر باشد جهت تصحیح حجم نمونه به مسئول مربوطه مراجعه نمائید .

2- یك میلی لیتر از معرف پتاسیم كرومات به نمونه اضافه كنید .

3- PH محلول را بین 5/6 تا 5/9 بوسیله اضافه نمودن اسید نیتریك و یا هیدروكسید سدیم (بصورت قطره قطره )برسانیم .

4- نمونه را با محلول نیترات نقره 02/0 مولار تا ایجاد رنگ قرمز آجری تیتر كنید و حجم مصرفی را یادداشت نمائید .

5- 100 میلی لیتر آب مقطر (بعنوان شاهد) انتخاب نموده و طبق مراحل قبلی با نیترات نقره تیتر كنید و حجم مصرفی را یادداشت نمائید .

 

(VA-VB) × CA× 35453

VS
 

محاسبات

CL-(mg/1)=
VA= حجم مصرفی نیترات نقره برای نمونه بر حسب میلی لیتر

=VBحجم مصرفی نیترات نقره برای شاهد بر حسب میلی لیتر

=CAمولاریته نیترات نقره

=VSحجم نمونه

تذكرات :

بخش اول : مقدمه ای بر آب و فاضلاب

آب و اهمیت آن

آب یکی از عجیب ترین پدیده های آفرینش است. آب از دو عنصری که در دمای معمولکی گاز هستند تشکیل یافته است. هیدروژن عنصری است که می سوزد در حالی که اکسیژن برای سوزانیدن لازم است که برای خاموش کردن آتش در بسیاری از موارد از آب استفاده می شود.

آب گواراترین نوشیدنی است اما آب سنگین OxD، که فقط به جای هیدروژن دوتریم یعنی ایزوترپ آن جایگزین شده است یک ماده سمی است.

آب یک سرمایه ملی است. تا بیست سال پیش مهم ترین سرمایه ی ملی کشورها، انرژی بود اما در آینده ای نه چندان دور آب را با نفت موارضه خواهند کرد.

کمترین کارخانه ای یافت می شود که با آب سر کار نداشته باشد و در عین حال آب مسئله ساز بسیاری از کارخانه هاست. انسان و دیگر موجودات زنده بدون آب قادر به ارائه عبادت نیستند.

ناخالصی های آب:

تقریباً هر ماده ای تا اندازه ای در آب محلول است و این حلالیت به دما، فشار، PH پتانسیل شیمیایی و به غلظت نسبی دیگر مواددر آب بستگی دارد. در طبیعت این عوامل چنان به هم مربوطند که کمتر می توان حلالیت ماده ای را در آب به طور دقیق پیش بینی کرد. در واقع آب یکی از مشهورترین حلال هاست. مخصوصاً مواد قطبی (مثل نمک ها) به مقدار زیادی در آب حل می شوند. از این رو آب به طور خالص در طبیعت وجود ندارد.

آب خالص یا ناخالص:

برای آنکه ایده ای از قدرت حلالیت آب ارائه شود کافی است که به لیست عناصر مواد موجوددر آب دریا اشاره شود که یون کلر با ppm1900 و سدیم ppm10500 بیشترین غلظت را دارند و غلظت عناصری چون جیوه، نقره و طلا در حدود ppm001/0 قابن اندازه گیری هستند و چه بسیاری از مواد دیگر که غلظت آنها در آب دریا آن قدر کم است که با دستگاه های اندازه گیری فعلی قابل تشخیص نیستند اما یک نکته را نباید فراموش کرد که علیرغم این همه ناخالصی با غلظت های متفاوت در آب هنوز هم آب یکی از خالص ترین مواد طبیعی است.

نمک های محلول

معمولاً نمک های محلول در آب به صورت کاتیون ها و یا آنیون ها هستند. کاتیون ها مثل کلسیم، منیزیم، آهن، سدیم و ... آنیون ها مثل بی کربنات، کربنات، هیدروکسید، سولفات و کلراید فسفات، نیترات و ... .

مزه شوری آب ناشی از غلظت یون کلر می باشد این شوری بستگی به ترکیبات شیمیایی آب دارد. اگر کاتیون سدیم باشد در آب هایی با غلظت mg/l 250 مزه شور محسوس است اما اگر کاتیون کلسیم یا منیزیم باشد تا غلظت mg/l 1000 یون کلر هم ممکن است مزه شور آشکار نشود.

تلخی آب به خاطر وجود نمک های منیزیم می باشد. مزه گس مربوط به آهن و آلومینیوم محلول در آب است. املاح آلی موجب مزه گندیدگی آب می شوند.

آب هایی که ترش هستند PH کمتر از 3 و مزه صابون داشتن آب نشانه PH بالاتر از 9 می باشد.

لزوم تصفیه آب

چه برای مصارف آشامیدنی و چه برای مصارف صنعتی معمولاً آب طبیعی احتیاج به تصفیه دارد. تصفیه آب برای مصارف آشامیدنی هم آسان تر است و هم ارزان تر از تصفیه آب برای مصارف صنعتی. نگرانی اساسی در مورد آب آشامیدنی عبارتند از:

1-   وجود باکتری های بیماری زا (پاتوژن) در آب

2-   کمبود و یا زیادی غلظت بعضی از یون ها که در سلامتی انسان نقش دارند مثل یون فلوئور.

3-   ذرات معلق در آب

4-   بو و مزه

دامنه نگرانی های اساسی در مورد آب های صنعتی بستگی به محل مصرف آب دارد. آب به صورت های متفاوت در صنایع وابسته به شیمی مطرح می شود.

الف- به عنوان ماده اولیه برای تهیه محصول نهایی بدون اینکه تغییر شکل دهد.

ب- به عنوان ماده اولیه برای شرکت در واکنش شیمیایی تهیه محصول نهایی.

ج- به عنوان حلال موادی که در واکنش شیمایی شرکت می کنند.

د- به عنوان ماده واسطه انتقال حرارت از دمای زیر صفر (آب نمک) تا دمای بخار آب.

ط- به عنوان ماده ذخیره کننده انرژی

ع- به عنوان واسطه برای خارج کردن مواد ناخواسته (زاید).

هـ- به عنوان سپر محافظتی در برابر گرما و تشعشع (آب سنگین مورد استفاده در نیروگاه ها).

و- به عنوان ماده ای راحت و ارزان برای استاندارد کردن دستگاه های اندازه گیری دما دانستید

و ویسکوزیته و در نهایت به عنوان ماده اصلی برای مبارزه با آتش (اطفاء حریق) به جز در موارد استثنایی مثل مواد نفتی.

اثرات زیانبخش ناخالصی های آب

در این جا پاره ای از اثرات زیان بخش ناخالصی های آب ذکر می شود:

الف- تولید رسوب در دستگاه های حرارتی و دیگ بخار.

ب- تولید بخار با کیفیت پایین.

ج- خوردگی بویلرها و دیگر سیستم های حرارتی و لوله ها.

و- اتلاف مواد شیمیایی مثل صابون.

س- باقی گذاردن لکه روی محصولات مواد غذایی و نساجی.

اصطلاحات مهم و تعاریف

اکسیژن مورد نیاز شیمیایی                 COD , BOD

کل کربن آلی                                TOC

کل اکسیژن مورد نیاز                       TOD

1- در آزمایش 5BOD، میزان کربن آلی قابل تجزیه ی بیولوژیکی و تحت شرایط خاص درصد نیتروژن قابل اکسیداسیون زائدات سنجیده می شود. در رویه متداول فعلی از وقوع نیتریخیکاسیون جلوگیری می کند به طوری که فقط اکسیداسیون کربنی به صورت  5BOD گزارش می شود.

2- در آزمایش COD میزان کل کربن آلی به استثنای برخی از آروماتیک ها نظیر بنزین به طور کامل در واکنش اکسید نمی شوند سنجیده می شود آزمایش COD یک واکنش اکسیداسیون احیاء می باشد. و بنابراین مواد احیاء شده نظیر سولفیدها، سولفیت ها، نمک آهن دو ظرفیتی اکسید شده و به عنوان COD گزارش خواهند شد. نیتروژن آمونیاکی () در آزمایش COD اکسید نمی شود.

3- در آزمایش TOC: کل کربن به صورت  اندازه گیری می شود و بنابراین کربن غیرآلی () موجود در فاضلاب باید قبل از آن نیز خارج شود.

4- در آزمایش TOD: کربن آلی و نیتروژن و سولفور اکسید نشده را اندازه گیری می کند.

COD ذرات ناشی از جامدات معلق+ غیرقابل تجزیه+COD محلول قابل تجزیه= COD کل خروجی

تصفیه فاضلاب های صنعتی

فاضلاب وابسته به شکل پیدایش و خواص آنها به سه گروه تقسیم می شود:

فاضلاب های خانگی، فاضلاب های صنعتی و بالاخره فاضلاب های سطحی.

فاضلاب های صنعتی:

خواص فاضلاب های صنعتی و پساب کارخانه ها کاملاً بستگی به نوع فرآورده های کارخانه دارد. با توجه به این موضوع مهم ترین تفاوتی که فاضلاب کارخانه ها می تواند با فاضلاب های خانگی داشته باشند عبارتند از:

1-   امکان وجود مواد و ترکیب های شیمیایی سمی در فاضلاب کارخانه ها بیشتر است.

2-   خاصیت خورندگی و درجه اسیدی بیشتری دارند.

3-   امکان وجود موجودات زنده در آنها کمتر است.

تنها قسمتی از فاضلاب کارخانه ها که تقریباً در تمام کارخانه ها خاصیتی یکسان دارند. فاضلاب آمده از تشکیلات نمک کسده ای آنهاست. آلودگی این فاضلاب ها بسته به تعداد دفعه هایی که آب برای خنک کردن کارخانه به کار برده می شود و یا شیوه خنک کردن به صورت سیکل باز و یا سیکل بسته انجام گیرد متفاوت است. معمولاً آلودگی این گونه پساب ها از انواع دیگر می باشد و بیشتر به صورت وجود مواد نفتی و روغنی در آنها نمودار می شود.

در پساب برخی از کارخانه ها مانند کارخانه های بهره برداری از معادن، کارخانه های فولادسازی و کارخانه های شیمیایی. بیشتر مواد خارجی را مواد معدتی تشکیل می دهند. در صورتی که در برخی از کارخانه ها مانند کارخانه های تهیه ی مواد غذایی و کارخانه های نشاسته سازی بیشتر موادخارجی در فاضلاب مواد آلی هستند.

لذا بررسی در مقدار مواد خارجی موجود در فاضلاب های صنعتی باید در هر مورد با توجه به مشخصات کارخانه به عمل آید. درجه آلودگی این فاضلاب ها می تواند بین چندگرم تا چندهزارم گرم  در مترمکعب تغییر کند.

فاضلاب کارخانه ها:

مقدار فاضلاب کارخانجات را با توجه به مقدار مصرف آب و کاهش مقداری از آن که به صورت فرآورده از کارخانه بیرون می رود تعیین می کنند.

کلمات کلیدی: