خلاصه:
گزارش کارآموزی بررسی ارقام مختلف پنبه در 64 صفحه ورد قابل ویرایش
توضیحات:
دسته بندیفنی و مهندسی
فرمت فایلdoc
تعداد صفحات64
حجم فایل3.947 مگا بایت

گزارش کارآموزی بررسی ارقام مختلف پنبه در 64 صفحه ورد قابل ویرایش

 

فهرست مطالب

عنوان                                                                                                                       صفحه

فصل اول............................................................................................................... 1

زراعت پنبه............................................................................................................ 1

تاریخچه و كلیات................................................................................................... 2

اهمیت اقتصادی پنبه.............................................................................................. 4

خصوصیات گیاهی................................................................................................ 5

تركیبات پنبه .......................................................................................................... 7

تناوب زراعی ........................................................................................................ 11

مواد غذایی مورد نیاز پنبه..................................................................................... 11

طریقة مصرف كود در زراعت پنبه....................................................................... 12

زمان كاشت پنبه.................................................................................................... 14

روشهای مختلف كاشت پنبه.................................................................................. 15

آبیاری.................................................................................................................... 17

كنترل علفهای هرز ............................................................................................... 20

آفات و بیماریها...................................................................................................... 20

برداشت................................................................................................................. 23

میزان عملكرد پنبه................................................................................................. 24

فصل دوم............................................................................................................... 27

گونه ها و ارقام..................................................................................................... 27

فصل سوم............................................................................................................. 31

معرفی ارقام مختلف پنبه....................................................................................... 31

معرفی رقم ورامین................................................................................................ 32

معرفی رقم ساحل ................................................................................................ 35

معرفی رقم اولتان.................................................................................................. 38

معرفی رقم دلتاپاین 16......................................................................................... 41

معرفی دكتر عمومی ............................................................................................. 44        

معرفی رقم مهر..................................................................................................... 47

معرفی رقم بختگان................................................................................................ 50

معرفی رقم بلغار 433........................................................................................... 52

معرفی رقم آریا..................................................................................................... 52

معرفی رقم آكالا.................................................................................................... 53

معرفی رقم استون ویل 2 بی................................................................................. 53

معرفی رقم امپایر.................................................................................................. 53        

معرفی رقم پی مستر ............................................................................................ 54

معرفی فیلستانی..................................................................................................... 54

معرفی رقم كوكر 100.......................................................................................... 54

معرفی رقم كوكر 100 ویلت................................................................................. 55

معرفی رقم گیزا..................................................................................................... 55

معرفی رقم لاكت.................................................................................................... 56        

معرقی لایتینگ اكسپرس........................................................................................ 56

معرفی رقم 108 اف.............................................................................................. 56

فهرست منابع ....................................................................................................... 57

 

تاریخچه و كلیات

پنبه (cotton) دارای چند گونة زراعی می باشد كه به نظر می رسد منشاء اولیه آنها آفریقای استوایی باشد. ظاهراً پنبه از این منطقه و در زمانی كه تمام قاره ها به هم وصل بوده‌اند، به سایر مناطق جهان شامل جنوب غربی و جنوب شرقی آسیا، استرالیا و آمریكا راه یافته است. پس از جدا شدن قاره ها از یكدیگر (در حدود 100 میلیون سال پیش و در دورة مزوزوئیك)، گروه های ژنتیكی مستقل در آمریكای جنوبی، آمریكای مركزی، جنوب غربی آسیا، شمال شرقی آفریقا و هند تكامل یافتند. ظاهراً دو گونة دیپلوئید (26=n2) گوسیپیوم آربوریوم (Gossypium arboreum) و گوسیپیوم هر باسیوم (G.herbaceum) در اتیوپی و مناطق عرب نشین از G.herbaceum race africanum بوجود آمده اند. سابقه تولید و مصرف الیاف این گونه ها در مناطق فوق به حدود 5000 سال پیش می رسد. بعضی عقیده دارند كه این دو گونه دیپلوئید در هند و آسیای شرقی اهلی شده و از هند به مصر، چین و جنوب اقیانوس آرام رفته است. سابقه مصرف پنبه در هند و پاكستان به حدود 3000 سال پیش از میلاد مسیح می رسد.

دو گونة زراعی پنبه دنیای جدید شامل گوسیپیوم هیرسوتوم (G.hirsutum)، كه بنام پنبه آپلند (upland cotton) شناخته می شود، در آمریكای مركزی و مكزیك و گوسیپیوم باربادنز (G.Barbadense) كه بنام پنبه پی ما (Pima cotton) شناخته می شود در آمریكای جنوبی و از تلاقی نژادی از G.herbaceum با (G.raimondii) یا (G.thuberi) و یا هر دوی آنها حاصل شده اند. در نتیجه دو گونة زراعی پنبه دنیای جدید آلوتتراپلوئید (52= n2) می باشند. تلافی های بین دو گونه ای و انتخاب انسانی سبب اختلاط گونه ها شده و ارقام پرتولیدی بوجود آمده است.

سابقة كشت و كار پنبة آپلند در مكزیك و كشت پنبه پی ما در آمریكای جنوبی به حدود 3500 سال پیش از میلاد مسیح می رسد. در حال حاضر قسمت اعظم (حدود 90 درصد) سطح زیر كشت پنبه در جهان به پنبه آپلند تعلق دارد. بذر ارقام این گونه توسط انگلیسی ها و در جریان جنگ داخلی آمریكا، در مستعمرات انگلیس توزیع شد و كشت آن ترویج گردید تا الیاف پر كیفیت مورد نیاز صنایع بافندگی انگلیس تأمین گردد. تولید پنبة به عنوان یك گیاه لیفی پس از اختراع دستگاه جین (جدا كننده الیاف از وش) توسط وتیتی در سال 1793 گسترش زیادی یافت. بر اساس اطلاعات موجود، در سال 1998 میلادی حدود 45 میلیون تن الیاف در سراسر جهان مصرف شده است كه حدود 20 میلیون تن آن از پنبه استخراج شده است. چین، آمریكا، هند، پاكستان و ازبكستان مهمترین تولید كنندگان پنبه در جهان به شمار می روند.

الیاف پنبه، بعنوان یك فیبر سلولزی طبیعی، دارای خصوصیاتی انحصاری می باشد و هیچ فیبر مصنوعی دیگری تمامی این خصوصیات را به طور یكجا ندارد. نرمی و لطافت، توان جذب و انتقال رطوبت و عرق بدن، قابلیت انعطاف، دوام، استحكام، مقاومت در مقابل فساد شیمیایی، قابلیت شستشو با آب معمولی و نیز خشك شوئی، رنگ گیری و چاپ پذیری، قابلیت تا كردن و سهولت خیاطی از مهمترین خصوصیات پارچه های حاصل از الیاف پنبه می باشند. قابلیت جذب و انتقال رطوبت، الیاف پنبه را برای صنعت لباس سازی بسیار مطلوب ساخته است. پشم عرق بدن را جذب می كند، اما هدایت نمی نماید، الیاف مصنوعی عرق بدن راحتی جذب هم نمی كنند. اما پارچه های پنبه ای عرق بدن را جذب می كنند و به سمت دیگر خود انتقال می دهند تا تبخیر شود. به این طریق، بدن خنك شده و پارچه خشك می گردد كه باعث آرامش جسم و جان می شود.

تا اواخر قرن نوزدهم، تولید الیاف بعنوان تنها هدف تولید پنبه محسوب می گردید و دانه را محصول زاید به حساب می آوردند كه به طور عمده به مصرف تغذیه نشخوار كنندگان می رسید. تا اینكه پیدایش روشهای اقتصادی روغن گیری به مصرف پنبه دانه بعنوان یك دانة روغنی نیز اهمیت بخشید. با این حال، هنوز هم استحصال الیاف مهمترین هدف تولید پنبه است. زیرا دانه های روغنی زیادی وجود دارند كه اهمیت و كیفیت روغن آنها بهتر از روغن پنبه دانه است.

تولید پنبه در ایران قدمت زیادی دارد. براساس گزارش فائو در سال 2000، سطح زیر كشت پنبه در ایران حدود 240000 هكتار با عملكرد حدود 08/2 تن در هكتار وش بوده است. از این مقدار حدود 30000  هكتار آن به پنبة دیم تعلق دارد. عملكرد پنبة دیم در ایران بین 900 تا 1600 كیلوگرم در هكتار وش طی سالهای مختلف گزارش شده است. استانهای گلستان، مازندران و خراسان مهمترین تولید كنندگان پنبة دیم در ایران به شمار می روند. عملكرد وش در واحد سطح در استانهای فوق از پتانسیل عملكرد محصول (بیش از 5 تن در هكتار وش) بسیار كمتر است. عملكرد های بیش از 3 تن در هكتار وش تحت شرایط كشت آبی و بیش از 2 تن وش تحت شرایط دیم مطلوب می باشد.

 

اهمیت اقتصادی پنبه:

پنبه به علت آنكه در دنیای امروز موارد مصرف گوناگون دارد، از نظر اقتصادی و تجارتی دارای اهمیت فوق العاده است و به علت احتیاج به انواع وسایل و لوازمی كه از فراورده های این گیاه تهیه می شود. روز به روز بر اهمیت و سطح زیر كشت آن افزوده می گردد. و هر گاه در كاشت و عملیات داشت و برداشت این گیاه دقت كافی مبذول شود محصول قابل توجهی تولید خواهد نمود و چون مردم جهان به آن احتیاج مبرم دارند و به عنوان لباس، مبلمان و غیره از آن استفاده می كنند. به آن طلای سفید هم می گویند. هر چه تمدن پیشرفت كند به همان نسبت احتیاج مردم دنیا به فرآورده های مختلف این گیاه زیادتر می شود. گرچه الیاف مصنوعی تا اندازه ای در صنایع نساجی جای پنبه را گرفته اند لكن هنوز پنبه ارزش و مقام خود را حفظ كرده است و مهم ترین و پر مصرف ترین الیاف صنعتی است، زیرا الیاف پنبه محكمتر از سایر الیاف است و بخصوص در مقابل رطوبت بیشتر از سایر الیاف مقاومت دارد. به تجربه ثابت شده است طول و عرض پارچه های غیر پنبه ای در اثر شستشو كم و بیش تغییر می كند، در صورتیكه پارچه های پنبه ای بدون تغییر باقی می مانند. از طرفی قدرت و خاصیت رنگ پذیری الیاف پنبه بیش از الیاف مصنوعی است، همچین خاصیت جذب گرمای آنها بیشتر از سایر پارچه ها است و كمتر چروك می خورند. به طور كلی الیاف پنبه به عنوان محصول اصلی و درجه اول و دانه پنبه به عنوان محصول فرعی درجه دوم، نقش مهمی در صنعت و تجارت دارند. در ایران الیاف پنبه از نظر صادرات در درجه دوم و بعد از نفت قرار دارد.


خصوصیات گیاهی:

پنبه گیاهی است ذاتاً چند ساله كه به صورت گیاهی یكساله مورد زراعت قرار می گیرد. پنبه از تیرة پنیرك (Malvaceae) و جنس گوسیپیوم تعلق دارد. به نظر می رسد كه منشاء تمام گونه ها از آفریقای استوای باشد. بیشتر ارقام زراعی از گونة G.hirsutum می باشد.

پنبه دارای یك ریشه اصلی است كه در شرایط مختلف محیط، عمق نفوذ و طول آن در خاك متفاوت می باشد. طول ریشه در انواع مختلف و شرایط متفاوت جوی معمولاً بین 40 تا 60 سانتی متر و گاهی اوقات 20/1 و تا حداكثر 3 متر می رسد. پوست ریشه خیلی قوی تر و قطور تر از پوست ساقه است و ریشه تقریباً بطور عمودی در خاك فرورفته، خیلی سریع توسعه یافته و ریشه های فرعی ایجاد می كند. در خاكهای خشك و شنی ریشه به طور كاملاً عمودی در خاك دارد شده و طول آن زیاد می شود ولی در مناطق مرطوب و خاكهای سنگین، ریشه تقریباً در سطح خاك قرار می گیرد.

ساقة اصلی در امتداد ریشة اصلی قرار دارد. در بیشتر انواع فقط یك ساقة اصلی وجود داشته و در اطراف ساقة‌اصلی تعدادی شاخة فرعی بوجود می آید. رنگ ساقه قهوه ای مایل به زرد است كه هر چه سن نبات زیادتر می شود رنگ ساقه سبز مایل به قرمز شده و چوب ساقه محكمتر و قویتر می شود. طول ساقه در انواع مختلف و شرایط محیط كشت متفاوت است و بین 60 تا 130 سانتی متر تغییر می نماید.

از ساقه اصلی پنبه دو نوع شاخة فرعی خارج می شوند كه عبارتند از:

1- شاخه های رشد كننده كه حامل برگ بوده و معمولاً به تعداد 3 تا 4 شاخه از روی ساقه اصلی بوجود می آیند. شاخه های رشد كننده یا تولید كننده برگ Vegetativ Branch نام دارند.

2-  شاخه های مولد میوه (Branches fructiferes) كه خیلی ناز كند و معمولاً به صورت افقی قرار می گیرند و در انتهای این شاخه ها گل بوجود می آید كه پس از تلقیح و رشد كافی تبدیل به میوه می گردند. در روی هر شاخه مولد میوه یك گل و گاهی اوقات دو گل بوجود می آید.

روی ساقه و برگهای پنبه از كركهای ظریف و نسبتاً سفید رنگی پوشیده شده است. برگهای پنبه از روی شاخه ها به طور منظم ظاهر شده و در روی هر شاخه معمولاً تعداد 8 برگ كه به طور متناوب قرار گرفته اند وجود دارد و توسط دمبرگی به شاخه متصل شده اند. رنگ برگ در اكثر نژادهای پنبه سبز و در بعضی دیگر سبز مایل به قرمز است. شكل برگ در نژادهای مختلف متفاوت است، همچنین سطح و اندازة برگها نیز تغییر می نماید و در روی یك نبات نیز شكل و اندازة برگها نیست. برگهای پنبه دارای چندین بریدگی است كه تعداد آنها بین 3 تا 5 و گاهی 7 عدد می رسد. به طور كلی اكثر واریته ها؛ برگهایی با به پنج بریدگی دارند. هر برگ دارای 2 تا 5 رگبرگ اصلی و تعدادی رگبرگ فرعی است. برگها دارای تعداد زیادی روزنه بوده كه تعداد آنها در قسمت زیرین برگ زیادتر است.

حدود 8 تا 11 هفته پس از كشت بذر، گل ها ظاهر می شوند. دوران گلدهی نبات 45 تا 60 روز ادامه می یابد. كاسه گل مركب از 5 كاسبرگ نامنظم به هم چسبیده و جام گل از 5 گلبرگ به رنگهای سفید، كرم مایل به سفید، زرد و صورتی تشكیل شده كه گلها پس از تلقیح در خاتمه روز تغییر رنگ داده و روز بعد قرمز رنگ می شوند. مادگی دارای 3 تا 5 برچه و پرچم ها حدود 10 عدد می باشند كه گرده آنها (پلن) زرد رنگ است و به شكل لوله ای مادگی را احاطه نموده اند و پس از رشد و نمو كافی به میوه تبدیل می گردند. گلبرگها در روز سوم پژمرده شده و می افتند.

میوة پنبه كه به قوزه یا كپسول پنبه معروف می باشد، در حقیقت تخمدان گیاه است كه پس از تلقیح به سرعت رشد كرده و بزرگ می شود. قوزه ها پس از رشد كامل در انواع مختلف بین 2 تا 5 و گاهی اوقات 6 سانتی متر طول داشته و به رنگهای سبز تا قرمز تغییر می نمایند. شكل و اندازه میوه در واریته های مختلف تغییر می كند.

انتهای بعضی از قوزه ها كروی و در برخی نوكدار می باشد. همچنین روی سطح میوه در بعضی از نژادها تعدادی برجستگی وجود دارد. میوه یا قوزه ها معمولاً تخم مرغی شكل هستند و در بعضی از نژادها پس از آن كه میوه رسید خود بخود باز شده و محتویات داخل میوه (الیاف) از آن تقریباً خارج می شود.

برداشت پنبه:

برداشت زمانی انجام می شود كه قوزه ها (كپسولها) كاملاً باز شوند. نحوه برداشت و زمان آن یكی از مراحل مهم تولید پنبه می باشد. برداشت پنبه معمولاً در مناطق مختلف بیش از یكبار، و دو یا سه و گاهی اوقات چهار نوبت انجام می شود. هنگامی كه حدود 6 تا 10 روز از باز شدن كپسولها (قوزه ها) گذشت و قبل از آنكه وش ها توسط باد، حشرات، حیوانات، پرندگان و باران ریزش نمایند بایستی برداشت انجام گردد. برداشت پنبه و روشهای آن در نواحی مختلف و شرایط متفاوت كاشت تغییر كرده و به قرار زیر است:

 

برداشت با دست:

در برخی ممالك تولید كننده پنبه و در اكثر مناطق ایران برداشت پنبه به وسیله دست كارگران انجام می شود. زمانی كه قوزه ها باز و كاملاً رسیده و وش ها آماده برداشت باشند، كارگران آنها را با نوك انگشتان خود از داخل قوزه های باز شده خارج و به داخل سبد با وسایل مخصوصی كه در دست دارند و یا به پشت خود بسته اند ریخته و پس از پر شدن، در محلی از مزرعه روی هم جمع آوری می نمایند. درموقع برداشت باید دقت نمود كه شاخه ها نشكنند و قوزه ها نیز از جای خود كنده و وارد محصول نشوند، همچنین نباید برگ پنبه داخل وش ها گردد.

در مناطق مرطوب برای آنكه كیفیت و ارزش الیاف كم نشود بهتر است وش های برداشت شده را به وسیله نور یا وسایل دیگر خشك نمایند.

پنبه های برداشت شده با دست چون یكنواخت و خالص و تمیز می باشند ارزش بیشتری نسبت به پنبه های برداشت شده توسط ماشین دارند.

هر كارگر ماهر در روز می تواند بطور معمول 50 تا 100 كیلوگرم وش برداشت نماید و این مقدار بستگی به مهارت كارگر، تعداد قوزه های باز شده روی هر بوته، فواصل بوته ها و سایر عوامل دارد.

 

برداشت با ماشین:

در سال 1850 جهت كاهش هزینه برداشت و افزایش راندمان كار، اولین ماشین برداشت پنبه در اتازونی شاخته شد. از آن زمان به بعد به تدریج ماشین های برداشت پنبه تكمیل و برخی دیگر از كشورها نیز موفق به ساخت این ماشین شدند.

ماشین هایی كه برای برداشت پنبه به كار می روند دو نوعند:

ماشین های كه برای برداشت پنبه به كار می روند دو نوعند:

1-   ماشین هایی كه عمل آنها برداشت قوزه می باشد، این نوع ماشین ها stripper یا ماشین قوزه چین نام دارند.

2-   ماشین هایی كه وش را برداشت می نمایند Picker  نام دارند.

 

میزان عملكرد پنبه:

مقدار محصول پنبه در هر هكتار در نواحی مختلف متغیر و بسته به شرایط طبیعی محیط، رقم زراعی، مقدار مصرف كود، آبیاری، مبارزه با آفات و بیماریها و سایر شرایط و عوامل دارد.

مقدار تولید الیاف پنبه معمولاً بین 100 تا 1200 كیلوگرم تحت شرایط فوق تغییر نموده و به طور متوسط از هر هكتار زمین زیر كشت پنبه در جهان حدود 400 كیلوگرم الیاف خالص تولید می گردد، لكن كاهش برداشت در واحد سطح به علت متغیر بودن عوامل و كاربرد روشهای متفاوت كشت می‎باشد. (در اوگاندا، از هر هكتار میانگین برداشت حدود 80 كیلوگرم است)


 

پنبه رقم دكتر عمومی

مقدمه:

رقم دكتر عمومی از گروه پنبه های الیاف بلند است كه الیاف آن ظریف است و استحكام بالایی دارد. در صنایع نساجی كاربرد زیاد داشته و قادر است پارچه های ظریف و گران قیمت را تولید كند. رقم دكتر عمومی كه منشأ لاین های تشكیل دهنده آن 2 رقم الیاف بلند به نام تادلا 5 و تادلا 9 (وارده از ایستگاه تحقیقات پنبه در كشور مراكش) می‎باشد در سال 1350 با مطالعه انجام شده ظرف سه سال متمادی روی 2 رقم تادلا 6 و تادلا 9 برتری این ارقام نسبت به رقم گیزا 31 (رقم تجاری منطقه جیرفت) تأیید گردید از آن پس كار سلكسیون روی این 2 رقم انجام شده و مخلوطی از آن به پاس تجلیل از خدمات شایسته مرحوم دكتر مهدی عمومی محقق ارزنده تحقیقات پنبه ایران توسط وزارت كشاورزی در سال 1359 به نام دكتر عمومی نامگذاری شد. این رقم در جیرفت تا سطح 200 هكتار نیز كشت شد. در حال حاضر به علت عدم رقابت اقتصادی با سایر محصولات بویژه سبزی و صیفی پیش رس، كشت این واریته متوقف گردیده است. به علت استقبال نكردن كارخانه های نساجی برای تولید نخ و پارچه ممتاز كه لازمه آن خرید الیاف این رقم به دو برابر قیمت الیاف موجود در بازار ایران (الیاف متوسط) است، سبب ركود كشت این واریته شده است.

 

مشخصات زراعی:

این رقم مانند ارقام دیگر گونه G. barbadense دارای رشد زیادی است و ارتفاع آن 190-140 سانتی متر، دارای شاخه های جانبی بلند است. قوزه ها ریز ولی تعداد قوزه های تولید شده در هر بوته زیاد است. هر قوزه دارای 4-3 خانه می‎باشد مقاوم به شوری، متحمل به بیماری بوته میری و دارای ریشه عمیق است. رنگ گلبرگها زرد تند و در انتهای هر گلبرگ یك خال ارغوانی وجود دارد. طول دمگل ها در این گونه بلندتر از سایر گونه هاست. تعداد خال روی قسمت های هوایی گیاه فراوان است و باعث مقاومت این رقم به آفات مكنده می‎شود از طرف دیگر برگ ها بسیار درشت و سایه دار بوده و پناهگاه مناسبی برای آفات مكنده سایه دوست است.

مشخصات كمی:

با توجه به اینكه ظرفیت تولید وش در گونه باربادنز نسبت به گونه هیرستوم پایین تر می‎باشد این رقم نیز كه از گونه الیاف بلند است حدود 2 تا 5/2 تن در هكتار تولید وش دارد. وزن قوزه ها در این رقم حدود 4 گرم و وزن 100 دانه آن 12 تا 5/12 گرم است. رسیدگی قوزه ها به مرور و در مدت زمان نسبتاً طولانی صورت می‎گیرد. به علت پایین بودن میزان درصد كیل در این رقم، میزان تولید الیاف در هكتار رقم دكتر عمومی نسبت به سایر ارقام تجارتی پایین تر و حدود 600 كیلوگرم می‎باشد.

کلمات کلیدی:
این محصول تحقیق در مورد یکی از تکنیک های آنالیز حرارتی در قالب پاورپوینت می باشد
گزارش کاراموزی تکنولوژی شرکت صنعتی ایران خودرو در 56 صفحه ورد قابل ویرایش
گزارش کارآموزی شركت صنایع چدن پارس در 60 صفحه ورد قابل ویرایش
دانلود پاورپوینتGasoline TEL Replacing Additives In Gasoline